Letselschade na ongeluk met elektrische fiets

De elektrische fiets (ook wel e-bike) is populair. Dat is begrijpelijk, want een elektrische fiets maakt het makkelijker om van A naar B te komen. Helaas hebben elektrische fietsen ook nadelen. Er gebeuren veel ongelukken met de elektrische fiets. Overige verkeersdeelnemers zijn niet gewend aan de snelheid van de elektrische fiets waardoor een inschattingsfout snel gemaakt is. Heeft u letsel opgelopen na een ongeval met een elektrische fiets? Dan heeft u waarschijnlijk recht op een schadevergoeding.

Aansprakelijkheid na ongeval met een elektrische fiets

Een letselschadezaak begint altijd met de vraag wie er aansprakelijk is. Om dit goed te kunnen beoordelen moeten we weten op welke soort elektrische fiets het slachtoffer reed. Er zijn volgens de Rijksoverheid twee soorten elektrische fietsen te onderscheiden: de ‘gewone’ elektrische fiets (ook wel e-bike) en het andere type is de speed pedelec. Hieronder vindt u een overzicht van de kenmerken van deze twee soorten fietsen en de wettelijke regels over de aansprakelijkheid.

Ongeval met een ‘gewone’ elektrische fiets

De ‘gewone’ elektrische fiets (e-Bike) heeft de volgende kenmerken:

  • de fiets geeft trapondersteuning tot 25 kilometer per uur;
  • u moet meetrappen om met de elektrische fiets vooruit te komen;
  • de elektromotor van de elektrische fiets heeft een vermogen van maximaal 250 watt.

Als u een ongeval is overkomen op de ‘gewone’ elektrische fiets dan wordt u juridisch gezien als een ‘normale’ fietser die geen trapondersteuning heeft. Hierdoor heeft u dezelfde wettelijke bescherming als een fietser. U treft hier de informatie over de aansprakelijkheid bij een ongeval met een fiets die dus ook van toepassing is op de ‘gewone’ elektrische fiets.

Ongeval met een speed pedelec

De speed pedelec heeft de volgende kenmerken:

  • geeft trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur;
  • het motorvermogen van de speed pedelec is maximaal 4.000 watt.

Heeft u een ongeval gehad met een speed pedelec dan gelden dezelfde wettelijke regels als die gelden voor een bromfiets. U treft hier de informatie over de aansprakelijkheid bij een ongeval met een bromfiets.

Wilt u hierover direct meer informatie van onze letselschade experts? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.